Survival är, kort förklarat, hinderbaneträning på nederländskt vis. I sporten survival så kämpar du mot naturens element och en bred variation av naturliga och skapade hinder. De fysiska hindren kan utgöras av repklättring, klättring i uppspända nät och över vatten. Banorna kan gå igenom såväl skogs- som stadsmiljöer. På våra hinderbanor i Berthåga i Uppsala övar vi på de vanligaste hindren man stöter på under ett så kallat survival-lopp.
Vad menas med ”survival” egentligen?
Namnet är något missvisande, vi sysslar inte med överlevnadstekniker och det är inte tanken att survival running skall vara så farligt att man riskerar livet, snarare tvärtom. Survival running, eller bara ”survival”, är namnet på en etablerad sport från Nederländerna och det är en variant av hinderbanelöpning, som skiljer sig lite från det som många känner igen som OCR (obstacle course race) i Sverige.
Ett typiskt survival-lopp kännetecknas av följande saker:
- Det är vanligtvis tekniskt krävande hinder och mycket klättrande i rep.
- Vanligen många fler hinder än på ett vanligt hinderbanelopp, de kortaste tävlingarna i Nederländerna har sällan färre än 30 hinder. På de längre distanserna är det inte ovanligt att det finns 80 krävande hinder.
- Det är genomförandekrav på alla hinder (man får oändligt antal försök men misslyckas man helt så får man ett tidstillägg på 2 timmar).
- Survival-lopp anordnas nästan alltid ideellt varför priserna ofta är lägre än kommersiella OCR-lopp. Sporten survival kännetecknas av “community spirit” och det är inte ovanligt att hela städer och byar i Nederländerna engagerar sig i anordnandet av loppen.
Vad gör ni på era träningar då?
På våra hinderbanor kan du träna för att förbereda dig inför tävlingar, eller bara som en extremt rolig träningsform. Att träna survival är lite som att få klättra runt i en lekpark för vuxna. Det är en allsidig träningsform där du bygger styrka, smidighet, rörlighet och uthållighet.
När du kommer och provar på första gången så får du först en genomgång i alla grundtekniker som behövs för att klara de vanligaste hindrena (se exempel på vår instagram) i ett survival-lopp. Sedan är du välkommen att delta i ordinarie instruktörsledda träningspass.
Men jag är ganska svag och/eller har inte världens bästa kondition, kan jag verkligen träna survival?
Vi anpassar träningen efter din nivå. Vi har flera olika grupper och du får själv välja vilken nivå du vill träna på. Grunderna går snabbt att lära sig och sen är det bara din egen uthållighet som sätter gränserna.
Men jag vågar fortfarande inte riktigt!
Vi är en KFUM-ansluten förening och vi är ett snällt och glatt gäng så du behöver inte vara rädd alls. Survival är kanske inget för dig, men hur kan du veta det innan du har provat?
Vi ses på banan 😉